Fakta

Äkta kastanj, Castanea sativa, är ett träd som framförallt växer i Medelhavsländerna och i en del Storbritannien, men förekommer även naturligt i södra Sverige (Växtzon 1).

På bilden bredvid finns en liten översikt på kastanjeträdets synliga delar. Nötterna från äkta kastanj är ätliga och smakrika och har därför odlats. Nöten kan rostas eller malas ner till kastanjemjöl, som kan användas i olika anrättningar.

Ett fullvuxet kastanjeträd ser ut som en ek i form och storlek, och idag kan man hitta sekelgamla träd runt om i Europa. På Etna lär det finnas ett kastanjeträd med en omkrets på 26 meter! Två jätteträd är registrerade i Sverige - ett i Ystad med en omkrets på drygt 4,5 meter, och ett i Simrishamn (Arboretet) i Skåne, med en omkrets på nästan 2 meter.

Obehandlade stolpar av äkta kastanj håller mycket längre än tryckimpregnerade, och tillhör hållbarhetsklass 2. Hur kommer detta sig? Jo, det är för att virket innehåller höga halter utav garvämnen. Garvämnen är naturliga, medan de kemiska ämnena som används vid tryckimpregnering klassas som mycket giftiga inom EU.

Med andra ord, äkta kastanj är ett långlivat och prisvärt alternativ.

Virket vi säljer kommer från skogar i Frankrike och Storbritannien.